×

Aktuality

DOMINIK MATĚJ: VĚŘÍM, ŽE MÁME NA PRVNÍ TROJKU
DOMINIK MATĚJ: VĚŘÍM, ŽE MÁME NA PRVNÍ TROJKU

vloženo 07.04.2022

Po odchodu brankáře Mrozka musely Vítkovice nečekaně hledat náhradu, tu se nakonec podařilo najít u rivala v Baníku. Dvacetiletý Dominik Matěj svými dobrými zákroky a s přispěním brankové konstrukce dokázal dovést modrobílé barvy k vítězství nad Opavou a není divu, že fanoušci v utkání několikrát skandovali jeho jméno.

"S fotbalem jsem začínal okolo devíti let v Hrabové, na pozici hráče v poli. V mladších žácích ovšem jednoho dne odešel brankář hrát o kategorii výše, nikomu se mezi tři tyče nechtělo, a tak jsem se postavil do brány já. No, a nakonec tam i zůstal. O rok později jsem chytal na turnaji proti Baníku, který si mě následně vyhlédl a v jedenácti lety jsem do FCB přestoupil. Poslední tři roky však chodím spíše po hostováních, nejprve jsem v 17 zamířil do Hlučína, tehdy však vypukl covid, tak se to moc nepovedlo. No a loni jsem chvíli hostoval na Hlubině," představil se na úvod Dominik Matěj, který nad lasem z konkurenčního klubu příliš neváhal: "Po odchodu Mrozka Vítkovice hledaly brankáře a Baník mě nabídl, protože bych asi v MSFL pravidelně nechytal. Nabídka se mi líbila, je to lepší než na Hlubině, a hlavně jen o stupeň níž oproti třetí lize."

I přes svůj nízký věk odchytal většinu přípravy a stal se brankářskou jedničkou. "Něco mi trenér nastínil, avšak nemám to zadarmo, musím se pochopitelně snažit," vysvětlil Matěj, který měl sehrání se s obranou trojicí ulehčeno: "Pro mě to nebylo tak složité, protože s Tamajkou jsme hráli v Baníku už od jedenácti let, s Němou jsme také spolu něco málo v Baníku odehráli. Neznám tedy jen Rašise, leč musím uznat, že je fakt dobrý a dobře se mi s ním hraje." Celkově se nová akvize mezi tyčemi přidala k hráčům, kteří si chemii v týmu velmi pochvalují. "Kabina je úplně super, máme dobře nakombinovánu zkušenost i dravé mládí. Líbí se mi i ta uvolněná atmosféra, kdy se i dost nasmějeme, leč zároveň jsme schopni brát věci i vážně."

V prvním utkání se MFK postavil béčku Opavy a vítkovický trenér musel hned sáhnout do obrany. Stoper Raška totiž ještě pykal za ČK obdrženou právě na podzim na Vítku, a bylo patrné, že střed obrany nefungoval ideálně. Hned čtyřikrát MFK zachránila od inkasování branková konstrukce, takže Matějovi zvoní v uších možná ještě teď. "Říkali mi, že jsem měl trochu štěstí na tyčky. Bylo to z naší strany hektické, jako bychom se báli a měli v hlavě i to, že se na Vítku moc nevyhrává. Já to hřiště tolik neznám a musím uznat, že branková konstrukce mě docela podržela. První poločas jsme hráli špatně, takže nám trenér v kabině o půli velmi důrazně domluvil, pak jsme se naštěstí chytli první brankou a začalo se nám dařit, byť teda i s přispěním dávky štěstí."

Minulou sobotu se měli svěřenci trenéra Semelky představit ve Frýdlantu, jenže návrat zimního počasí byl proti, a tak se duel musel odložit. "Mě to příliš nemrzelo, protože by se mi v takovém počasí a na zasněženém rozbláceném trávníku nehrálo dobře, do karet by to hrálo spíše domácím. Kluci si alespoň psychicky odpočali," vysvětlil mladý gólman, jenž by rád přidal další tři body v duelu s Dětmarovicemi: "Nemůžeme říct, že máme předem vyhráno, na domácím hřišti se MFK tolik nedaří. Snad ale natáhneme šňůru dvou vítězství."

Díky zaváhání Frýdlantu a Rýmařova se MFK přiblížil předním příčkám tabulky, a právě tam mladý gólman směřuje. "Chtěl bych skončit v první trojce. Díval jsem se na tabulku, je to velmi vyrovnané a věřím, že na to máme," doplnil Dominik Matěj, jehož letos čeká kromě bitev na zeleném pažitu také maturita. Na fotbalové sny ovšem určitě nezapomíná. "Nedávám si nějaké daleké cíle, ovšem v průběhu tří let bych se chtěl dostat alespoň do třetí ligy, ideálně do F:NL." 

Facebook

Reklama

ad

Tabulka

Tým Z B
1. HLUBINA 18 39
2. Opava B 18 34
3. Bohumín 18 34
4. Vratimov 18 31
5. Polanka nad Odrou 18 30
6. Havířov 18 28
7. Šumperk 18 27
8. Bílovec 18 26
9. Krnov 18 25
10. MFK VÍTKOVICE "A" 18 24
11. Valašské Meziříčí 18 20
12. Frenštát p.R. 18 19
13. Jeseník 18 18
14. Řepiště 18 18
15. Břidličná 18 15
16. Bruntál 18 8