×

Aktuality

JAKUB VRBKA: TREFIT SE BYLA VELKÁ ÚLEVA
JAKUB VRBKA: TREFIT SE BYLA VELKÁ ÚLEVA

vloženo 22.05.2022

Nedávno oslavil dvacáté narozeniny a k narozeninám si nadělil zlepšené výkony i produktivitu. Jakub Vrbka vstřelil první gól za Vítkovice v duelu s Rýmařovem, v Bohumíně byl aktivní a po zákroku na něj se kopala penalta. Kídelní hráč základní jedenáctky Karla Semelky se nám představil v rozhovoru před utkáním s Heřmanicemi.

"Vyrůstal jsem v Rožnově pod Radhoštěm, kde jsem v šesti letech začal také s fotbalem. Později jsem na střídavý start působil také v Valašském Meziříčí, okolo dvanáctého roku si mě vyhlédli v Baníku Ostrava. V osmé třídě jsem se přesunul do Ostravy a z Baníku pak okusil také hostování ve Vítkovicích a v Karviné," představil se Jakub Vrbka, pro kterého střídání klubů v útlém věku bylo cennou zušeností: "Byla to pro mě lekce, že člověk se nemá bát zněmy. Bez ní by jen přešlapoval na místě." Podzim odehrál dvacetiletý fotbalista na hostování ve Stovkách. "Ve Frýdku-Místku se v létě skládal tým, přišla řada nových kluků včetně mě. Během podzimu se však vyměnil trenér a v jeho plánech jsem již nefiguroval. Doporučšil mi však jít do Vítkovic, a navíc dal na mě kontakt Martinu Motyčkovi, jenž se mi ozval a domluvili jsme se," vysvětlil Vrbka úlohu exvítkovického Roberta Pištěka.

Nová akvizice MFK zatím zasáhla do všech jarních klání Divize F, ve kterých tým získal 15 bodů v osmi zápasech. "Podle mě máme kádr na to, abychom na tom byli lépe. Měšli jsme vidinu porvat se o první místo, jenže to se nepodařilo, což je škoda." Rychlý záložník se dostával i do mnoha šancí, první trefa však přišla až v domácím duelu s Rýmařovem, kdy se Jakub Vrbka prosadil po přihrávce za obranu tváří v tvář brankáři. "Byla to velká úleva, během oslavy gólu jsem si i zařval "konečně." Už dříve jsem si připsal nějaké ty asistence, ale na gól jsem si musel počkat do utkání s Rýmařovem. Musím zapracovat na tom, aby těch branek bylo více." Jenže na body to nestačilo. "Rychle jsme vedli a asi jsme si pak mysleli, že už je hotovo a půjde to samo. To by se nám stávat nemělo."

Vstřelená branka Vrbkovi dodala sebevědomí a v Bohumíně byl velmi aktivní a šla přes něj většina útočné snahy. "Zápas od zápasu je to lepší, což mi říkali i trenéři. Je to ale i tím, že hraju stále devadesát minut a cítím důvěru trenéra." Po faulu na dvacetiletého záložníka Vítkovice kopaly penaltu a srovnal, znovu však vyšly bodově naprázdno. Tentokrát však po dobrém výkonu. "Přijmout prohru je vždy těžké, leč oproti Rýmařovu, kdy byl asi problém v přístupu, tak tady se to může svést na chybějící štěstíčko a neproměňování šancí. Byli jsme na míči a aktivní, takže to nebylo o našich hlavách," hledal příčiny rodák z Rožnova, kterému útočně laděny fotbal vyhovuje: "Na kraji a s ofenzivními pokyny se mi hraje dobře. Nyní využíváme rozestavení 4-5-1, a tak i těch defenzivních povinností je méně, což mi vyhovuje. Ve Frýdku jsem si však zahrál i krajního obránce."

Po dvou nezdarech si bude chtít mužsto Karla Semelky spravit chuť s posledními Heřmanicemi. "Měli bychom hrát svoji hru. Máme kvalitu na dobrý kombinační fotbal, takže nesmíme nic podcenit a porvat se o body," spřádá plány Vrbka, jež by rád někdy navlékl dres Gunners. "Naděje umírá poslední, mým snem vždy bylo hrát jednou za Arsenal." 

Facebook

Reklama

ad

Tabulka

Tým Z B
1. HLUBINA 21 43
2. Opava B 21 41
3. Bohumín 21 40
4. Vratimov 21 38
5. Havířov 21 33
6. Polanka nad Odrou 21 33
7. Bílovec 21 31
8. Šumperk 21 30
9. MFK VÍTKOVICE "A" 21 29
10. Krnov 21 26
11. Valašské Meziříčí 21 26
12. Frenštát p.R. 21 25
13. Břidličná 21 21
14. Jeseník 21 19
15. Řepiště 21 18
16. Bruntál 21 9