×

Aktuality

JAN RAŠKA: VÍTKOVICE JSOU POŘÁD VELKÝ KLUB
JAN RAŠKA: VÍTKOVICE JSOU POŘÁD VELKÝ KLUB

vloženo 22.04.2022

 Jan Raška již v dorostu oblékal Vítkovický dres, dospělý fotbal ovšem začal objevovat v Petřkovicích a naposledy také v Polance. V zimě se však vrátil na místo činu, aby se stal lídrem mladé stoperské trojice MFK. Ve dvou utkáních defenzíva obstála, když ani jednou neinkasovala. Není tak divu, že lze na tváři mladého obránce vidět spokojenost, jež potvrdil také v našem rozhovoru.

"Prakticky celou mládežnickou kariéru strávil v Petřkovicích a posléze v dorostu jsem působil ve Vítkovicích, odkud jsem se pak vrátil do mužů Petřkovic. Po jejich konci jsem přestoupil do Hlučína," začal s představováním mladý obránce, který si již připsal první minuty v MSFL. "Rád na to vzpomínám, jenže jsem byl skoro celou dobu zraněný a pak přišel kovid, takže jsem toho moc neodehrál." Větší vytížení nová posila MFK získala na podzimním hostování v konkurenční Polance: "Bylo to fajn, jenže nakonec jsem já a ani pan Řehulka neměli zájem o další spolupráci. Původní plán byl, že se vrátím v zimě do Hlučína. Jenže mezitím skončil na lavičce pan Adler, jenž odešel do Pohronie, a tým převzal pan Smékal. Na začátku přípravy jsem si prošel covidem a moje situace se tak rázem změnila. Na stole byla i možnost jít do třetiligového Dolního Benešova, leč tam ani nezačali jaro. Další možností byly Vítkovice, a to již vyšlo, za což jsem moc rád. Když jsem se dozvěděl o jejich zájmu, tak jsem neváhal, protože to tady znám a s několika kluky jsem již dříve hrával. Vítkovice pro mě vždy byly srdcovou záležitostí."

Dvacetiletý stoper je v týmu dva měsíce. První zápas ještě odehrát nemohl, neboť byl potrestán za vyloučení právě ve vzájemném zápase MFK s Polankou. Následně však přispěl k čistému kontu v duelu s Dětmarovicemi a v Novém Jičíně. "Chtěl jsem se co nejrychleji začlenit do týmu a odehrát co nejvíce minut. Zatím je to super. S klukama jsem si výborně sedl, daří se nám a vše je na dobré cestě k vydařenému jaru," říká spokojeně Jan Raška a druhým dechem dodává: "I když již nepůsobí ve druhé lize, tak jsou Vítkovice pořád velký klub a podmínky jsou na divizi velmi nadstandardní. Ať už jde o tréninky, regenerace atd. Jsem i rád za Martina Motyčku, nejostřílenějšího hráče týmum, který pomáhá nejen mně, ale celému týmu, a je pro nás velkým příkladem."

Vítkovice oproti podzimu změnily rozestavení a hrají nezvykle na tři stopery. "Je to pro nás všechny nové, ještě si na to malinko zvykáme, ovšem začíná to mít smysl. V posledním zápase nám to již fungovalo, takže za mě dobrý," vysvětluje Raška, jemuž velezkušeného Coufala nahradili Němec a Tamajka. "Je to velký rozdíl, Coufal to řídil a pomáhal mi. Tady mám stoperskou trojici řídit hlavně já, což je pro mě nové, leč zatím se s tím pasuji docela dobře."

Svěřenci Karla Semelky zatím vyhráli všechna jarní utkání, celkově drží šňůru pěti výher v řadě a přiblížili se čelu tabulky. "Nálada je dobrá, hlavně po utkání v Jičíně, kde jsme zvítězili 2:0 a soupeře nepustili takřka k ničemu. Nyní je důležité na to navázat další výhrou," burcuje mladý obránce, který však sobotního soupeře nijak nepodceňuje: "Čeká nás náročný zápas, Havířov narozdíl od Dětmarovic hodně posílil, porazil Karvinou a potrápil i Polanku. My se musíme hlavně dívat na sebe a proměňovat šance."

Jan Raška je ještě na začátku své fotbalové kariéry, museli jsme se jej tedy na závěr zeptat na fotbalový sen. "Chci se dostat co nejvýše, nemířím však na nic konkrétního. Každý mladý fotbalista chce být profík, ale já to tak již nevnímám. Pro mě je nejdůležitější, aby mě to stále bavilo." 

Facebook

Reklama

ad

Tabulka

Tým Z B
1. HLUBINA 21 43
2. Opava B 21 41
3. Bohumín 21 40
4. Vratimov 21 38
5. Havířov 21 33
6. Polanka nad Odrou 21 33
7. Bílovec 21 31
8. Šumperk 21 30
9. MFK VÍTKOVICE "A" 21 29
10. Krnov 21 26
11. Valašské Meziříčí 21 26
12. Frenštát p.R. 21 25
13. Břidličná 21 21
14. Jeseník 21 19
15. Řepiště 21 18
16. Bruntál 21 9