×

Aktuality

MICHAEL NĚMEC: NEVĚŘIL BYCH, ŽE ŠANCI DOSTANU TAK BRZY
MICHAEL NĚMEC: NEVĚŘIL BYCH, ŽE ŠANCI DOSTANU TAK BRZY

vloženo 09.12.2020

Měl ještě hrát za nejstarší dorost, namísto toho se přes léto stal základním stavebním kamenem obrany divizního mužstva. Jak Michael Němec přiznává v rozhovoru, o takovém posunu se mu ani nesnilo a za poslední měsíce fotbalově dospěl. 

"Asi dva roky jsem hrál krajský přebor ve Vřesině a najednou se mi ozvali trenéři z Vítkovic. Byl to pro mě důležitý moment. Na větší zátěž jsem byl už zvyklý z přípravky Baníku Ostrava, ale i tak to byl velký skok," vrací se Michael Němec ke svému příchodu do žáků druhého nejslavnějšího klubu v Ostravě v roce 2017. Od té doby si dnes již osmnáctiletý fotbalista ke klubu vypracoval velké pouto. "Vítkovice jsou pro mě nejvíc. Vychovaly mě a daly mi možnost zahrát si za A-tým. Kdyby mi někdo před rokem řekl, že budu hrát další sezónu za první tým, tak bych tomu asi jen těžko věřil. Přecijen ještě rok jsem měl být v dorostu."

Právě před dvanácti měsíci však byl vítkovický tým ve F:NL, kde bojoval o záchranu. "Ještě o sezónu dříve se hrálo ve středu tabulky, byly dobré výsledky i fotbal. Najednou se však bojovalo jen o udržení. Byť se pod trenérem Smetanou hrál pěkný fotbal, tak bohužel na body to většinou nestačilo. Chodili jsme podávat míče, znali jsme se s klukama z áčka a drželi jim palce, aby druhou ligu udrželi. Bohužel se to nepodařilo a následoval sestup až do Divize. Samozřejmě díky tomu bylo pro mě i další kluky z naší mládeže jednodušší dostat šanci se rvát o místo v hlavním týmu."

Michael Němec ale nejenže je členem prvního mužstva, avšak dokázal si vybojovat i místo v základní sestavě. "Jsem za to velmi vděčný. Doufal jsem, že se mi v áčku podaří udržet v širším kádru, stálé místo v sestavě jsem opravdu nečekal. Trenérům musím poděkovat za důvěru," těší mladého fotbalistu, který se s trenérem Pištěkem setkal již v dorostu: "Podle mě je to výhoda, protože ví, co od nás čekat. Byl s námi v dorostu v kontaktu, přestože nás třeba přímo netrénoval. Nejspíše i z toho důvodu řada vítkovických odchovanců dostala šanci."

Jak se ale sám Michael Němec v posledních měsících přesvědčil, dorostenecký fotbal a mužská Divize jsou hodně odlišné soutěže. "Je to velký rozdíl. V dorostu se v uvozovkách o nic moc nehraje, ale v mužském fotbalu záleží na každém bodu. Navíc Vítkovice mají jméno a očekávají se od nich výkony. V každém zápase se chce člověk ukázat a musí podstoupit daleko více soubojů. Museli jsme přijmout zodpovědnost za naše výkony i za fanoušky, kteří nás v zápasech povzbuzují. Ovšem věřím, že jsme si za toho půlroku už stihli zvyknout a zvládáme to lépe než na začátku."

Vítkovicím patří po nedohraném podzimu v Divizi F osmá příčka, osmnáctiletý stoper ovšem mířil výš. "Mám smíšené pocity. Tým byl narychlo poskládaný a nikdo nevěděl, co od toho čekat. Měli jsme dobrý začátek, leč pak přišla série proher. Fanoušci a veřejnost asi očekávali, že budeme hrát o přední příčky, což se bohužel nepovedlo. Věřím, že ve zbytku soutěže přidáme více výher a budeme stoupat tabulkou vzhůru," dívá se kupředu Michael Němec, jenž na podzim musel zkousnout 23 inkasovaných branek a marně vyhlížel zápas bez inkasované branky: "Pro obránce je to asi to nejhorší, co může být. Moc jsem si přál udržet čisté konto, avšak bohužel se nám to nepodařilo ani v jediném zápase. Navíc osobně šlo o jeden z hlavních cílů, který jsem si na podzim do utkání dával."

Přesto jak vítkovický odchovanec sám přiznává, poslední půlrok mu dal hodně: "Fotbalově jsem dospěl. Dorostenecký fotbal je prostě jiný. Hraje se nahoru-dolů a není tam tolik zodpovědnosti." Zisk zkušeností mu během podzimu ztížila pandemie, jak tedy trávil čas? "Máme dobrý kolektiv, takže jsme chodili hlavně běhat nebo si zakopat ven na hřiště. Hlavně jsme museli splnit individuální plán," popisuje pauzu, nebo v jeho případě spíše ne-pauzu od nejpopulárnější hry na planetě osmnáctiletý stoper. Má vůbec nějaké další koníčky? "Kromě fotbalu toho moc není. Vlastně fotbal dělám nejraději a snažím se mu věnovat veškerý volný čas mimo školu," přiznává student sportovního gymnázia, jehož snem je reprezentace. "Rád bych někdy hrál se lvíčkem na prsou, to by pro mě bylo úplně nejvíce," zasnil se Michael Němec.

Facebook

Reklama

ad

Tabulka

Tým Z B
1. HLUBINA 18 39
2. Opava B 18 34
3. Bohumín 18 34
4. Vratimov 18 31
5. Polanka nad Odrou 18 30
6. Havířov 18 28
7. Šumperk 18 27
8. Bílovec 18 26
9. Krnov 18 25
10. MFK VÍTKOVICE "A" 18 24
11. Valašské Meziříčí 18 20
12. Frenštát p.R. 18 19
13. Jeseník 18 18
14. Řepiště 18 18
15. Břidličná 18 15
16. Bruntál 18 8