×

Aktuality

NOVÝ SKAUT MALCHAREK: POŘÁD MÁM VÍTKOVICKÉ SRDÍČKO
NOVÝ SKAUT MALCHAREK: POŘÁD MÁM VÍTKOVICKÉ SRDÍČKO

vloženo 13.11.2020

Realizační tým MFK Vítkovice má novou posilu s vítkovickou krví, roli skauta přijal mistr z roku 1986 Zdeněk Malcharek, jenž se zároveň stará o starou gardu Vítkovic. A jak nám sám prozradil, rád by do týmu našel nové fotbalové hvězdy a pomohl Vítkovice vrátit zpět na Městský stadion.

Zdeněk Malcharek je známé vítkovické jméno hned z několika důvodů. Tím historickým je titul mistra Československa, kterým se může dnes již bývalý fotbalista může pyšnit, byť v mistrovské sezóně naskočil jen pár minut. Celkově v nejvyšší soutěži odehrál v dresu TJ Vítkovice v letech 1983–1986 patnáct zápasů. Co bylo dál? "V 88 roce jsem odešel do Havířova a pod vedením trenérů Dunaje a Kaluse jsem pomohl týmu do druhé ligy. Pak jsem se však zranil, a tak jsem hrál už jen Divizi za Horní Suchou. Později jsem v týmu dělal také sekretáře. Následovala kariéra fotbalového rozhodčího, kde podařilo se mi dosáhnout na krajskou úroveň, leč bolest kolena mi nedovolila dále pokračovat. Nyní trénuji Šilheřovice v B třídě." 

Přestože od titulu již uplynulo více než čtyřiatřicet let, jméno Zdeňka Malcharka je s druhým nejúspěšnějším fotbalovým klubem na Ostravsku i nadále pevně spojeno. "Pořád mám vítkovické srdíčko. Starám se o starou gardu, se kterou jsme letos měli odehrát čtyři zápasy, bohužel kvůli pandemii jsme si zahráli jen v Píšti. Také navštěvuji zápasy A-týmu, kdy navíc sebou beru pány Kaluse, Dunaje a další bývalé Vítkovičáky," přiznává bývalý ligista.

Vrcholnou akcí staré gardy je Silvestrovské derby, které se hraje už šestnáct let a je krásným zakončením fotbalového roku. V dresech Baníku a Vítkovic jsou k vidění bývalé hvězdy, pokyny udávají dávní trenéři a všichni se vždy skvěle pobaví. Jak to ale bude se sedmnáctým ročníkem? "Tradiční Silvestrovské derby by se mělo hrát v 11:00, ale nevíme, jak nám plány ovlivní pandemie. Letos se hraje později, takže se navíc případně budeme muset obejít bez Pražáků, kteří hrají derby pražských S, na mysli mám Baranka či Trvala. Tentokrát se naše hra musí odvíjet hlavně odzadu, protože posledně nám Baník zatápěl rychlostí, zejména Žůrek se Samcem. V bráně by se měli představit Grigar a Twardzik, obranu pak musíme zkonsolidovat, vesměs by však sestava měla být podobná minulému ročníku včetně neúnavného Vlasty Stařičného, ten nezklame nikdy. Počítám také s bratry Redziny, Ryglem, Rozhonem, Mydlem, Langrem, Janíkem a dalšími. Uvidíme, kdo nakonec bude moci," láká na derby Malcharek, jenž musí přemýšlet, jak Baníku oplatit loňskou prohru, možnou variantou je nová posila: "Chtěli bychom trošku omladit, například bych vzal syna Pavla, jen nevím, jestli nám to Baník povolí. Pravidla říkají, že se mohou účastnit hráči nad 40 let a případně lze doplnit dvěma trochu mladšími spoluhráči. Už loni jsme se bavili, že by za nás hrál a oni si vzali Varadiho."

První ročníky ovládal mistr z roku 1986, poslední roky ale sousedé ze Slezské bilanci vyrovnali. Ale jak manažer staré gardy sám podotýká, výsledek není to hlavní. "Silvestrovské derby je skvělá tradice, vzájemně se hodně známe, takže probíhá i takové to správné hecování. Nejdůležitější je, abychom se každý rok ve zdraví sešli a pobavili se u pivečka či nějaké té dobroty. Včetně těch, co už bohužel aktivně hrát nemůžou. Máme skvělou partu, na oslavy sta let jsme dali dohromady více než třicítku bývalých fotbalistů, což bylo fantastické. Na takové události se těší snad každý."

K tomu všemu Zdenku Malcharkovi v jeho osmapadesáti letech nově přibyla role skauta pro MFK Vítkovice. "Vedení mě oslovilo, abych jim pomohl vytipovat a přivést nějaké zajímavé hráče. Určitě se chceme hlavně zachránit a pokud to finance dovolí, tak v dalších letech postoupit a dostat vítkovický fotbal zase o krůček blíž pozicím, které jim náleží. Na to je hlavně potřeba zkvalitnit kádr. Budu jezdit po zápasech, hlavně nižších soutěží a hledat šikovné mladé fotbalisty, kteří by nám mohli výhledově pomoci. Dívat se však musíme také po zkušenějších hráčích," přibližuje svou novou roli bývalý hráč TJ Vítkovice, kterého jsme se museli zákonitě zeptat, na jaké posily se zaměří: "Určitě bychom chtěli zkvalitnit kádr. Chtěl jsem přivést i syna Pavla, ale Havířov ho nechce pustit. Tak třeba to bude později v jiné roli. Musím přiznat, že se mi loni velmi líbil Kania, jde o rychlé křídlo s kvalitními centry, někoho takového bychom také potřebovali. Podobný potenciál má Šindler, jenž se mi už loni v přípravě velmi líbil, poslední dobou se ovšem jeho vývoj malinko zastavil."

"Celkově ovšem musím pochválit práci trenérů a vedení za to, jak za tři týdny dokázali poskládat mančaft. O A-tým se stará mladý realizační tým, který je ctižádostivý a pilně pracuje, držím palce, ať se jim daří víc a víc. Kdybych měl něco říct k hernímu projevu, tak mi tam chybí trošku klidu," vzkazuje realizačnímu týmu nový skaut, který si dává jasný cíl: "Určitě bych rád Vítkovicím pomohl se vrátit zpět na domovský Městský stadion. Snad se nám podaří najít silné sponzory a jít nahoru. Ideální by pak bylo, aby se oba vítkovické kluby domluvily. Dále považuji za důležité, aby si Vítkovice stejně jako dříve zakládaly na silné mládeži, už dlouho se bohužel nepodařilo vychovat hvězdného hráče. Snad v budoucnu někdo naváže na poslední zástupce Kušníra či Vaclíka. Jednoduché to však nebude."

A co Zdeněk Malcharek na závěr vzkazuje vítkovickým fanouškům? "Aby byli trpěliví a chodili na fotbal. Stará garda dostala od vedení permanentky, tak snad na divizních zápasech uvidíme ještě více vítkovických tváří."

Zdeňkovi kromě pevného zdraví přejeme, ať se mu daří nacházet kvalitní hráče pro vítkovický A-tým a pomůže MFK k návratu na Městský stadion. 

Facebook

Reklama

ad

Tabulka

Tým Z B
1. HLUBINA 21 43
2. Opava B 21 41
3. Bohumín 21 40
4. Vratimov 21 38
5. Havířov 21 33
6. Polanka nad Odrou 21 33
7. Bílovec 21 31
8. Šumperk 21 30
9. MFK VÍTKOVICE "A" 21 29
10. Krnov 21 26
11. Valašské Meziříčí 21 26
12. Frenštát p.R. 21 25
13. Břidličná 21 21
14. Jeseník 21 19
15. Řepiště 21 18
16. Bruntál 21 9