×

Aktuality

OHLÉDNUTÍ SE ZA PODZIMEM A-TÝMU V DIVIZI F
OHLÉDNUTÍ SE ZA PODZIMEM A-TÝMU V DIVIZI F

vloženo 16.11.2021

Podzimní část Divize F skončila před týdnem dohrávkou, a tak je na čase se ohlédnout za dosavadním působením MFK Vítkovice v sezóně 2021/2022 a podíváme se i na statistiky první poloviny soutěže.

V předešlé sezóně předčasně ukončené pandemií skončil vítkovický tým na osmém místě, když v deseti zápasech dokázal uhrát jedenáct bodů při skóre 15:23. To letos mířil trenér Pištěk výš a chtěl s MFK skončit v první pětce. Kádr doplnila především zkušenost v podobě Mrozka, Richtára, Romaněnka a Tomáše. Tým doplnilo i duo vlastních dorostenců Tkáč - Kohut. No a zpočátku to navzdory dlouhodobého zranění Dolby skutečně vypadalo velmi nadějně, v Opavě zvítězila taktika opřená o skvěle chytajícího Mrozka, jenž v první půli doslova čaroval. Když pak po změně stran hosté otevřeli hru, odměna v podobě gólu z nohy Tomáše přišla záhy, vítězství ještě ztvrdil Richtár. 

Následně se však nepodařilo body potvrdit, na Vítek přijel Frýdlant n. Ostravicí se střelecky naladěným Veličkou, který ze svých pěti šancí tři využil, MFK vždy dotahoval, ale kýženou třetí branku se již přidat nepodařilo. To v Dětmarovicích to bylo již o něčem jiném, domácí letos nepatří k silným týmům a deset minut před koncem svítilo na tabuli skóre 0:4, přesto po prostřídání MFK pak Dětmarovice snížily na rozdíl dvou branek. Srpen zakončil domácí duel s Novým Jičínem, který byl bojem s dobře bránícím soupeřem, ale hlavně také s nekvalitním terénem. Na branku se čekalo marně.

Formu z venku se posléze podařilo potvrdit v Havířově, kde z rohu mířil přesně hlavou kapitán Motyčka a zajistil tak třetí výhru venku. Následující týden se modrobílé barvy zahalily do smutku, pozemský svět totiž natrvalo opustila legenda Jiří Dunaj. Bohužel ani minuta ticha před zápasem a boj za slavného trenéra nepřinesl první vítězství na TC Vítek, tři body za výhru 2:1 odvezl Bruntál. A co hůř, následně Vítkovičtí utrpěli prohru také venku. Po vzoru "Když se se*e, tak se*e" byli proti rytíři Vítkovic snad všechny vlivy, byť mužstvo statečně bojovalo, Rýmařov v přesilovce upevnil své vedení a vyhrál vysoko 5:1. Pozitivem bylo, že první gól mezi muži si zapsal odchovanec Tomáš Kohut. Bez vyloučeného Jaroně pak tým nedokázal přetlačit ani Bohumín, který zvítězil 2:1 a nutno dodat, že až na dvacetiminutovou pasáž tahal za delší konec.

Následovalo utkání, které mělo vítkovické fotbalisty vyvést z krize tří proher v řadě. Heřmanice se potácí na dně tabulky a hned bylo jasné proč. Modrobílí byli od úvodních minut jasně lepší, vypracovali si snad dvanáct obrovských příležitostí a nakonec zvítězili 6:2, a to bylo skóre ještě milosrdné díky skvělému Andrejkovi. A co víc, díky skvělým fanouškům měli hráči MFK v derby jasně domácí prostředí. O to větší rána přišla hned o pár dní později. Trenér Robert Pištěk dostal nabídku z třetiligového Frýdku-Místku, kterou nemohl odmítnout, a tak následovalo těžké loučení. Vzal si sebou navíc asistenta Marka Smrčku a na lavičce skončil také vedoucí mužstva Jiří Navrátil. Do pozice hlavního trenéra byl posunut hrající kapitán Martin Motyčka, na lavičce hráče dirigoval asistent Karel Semelka.

Ale ani tahle změna nezlomila prokletí domácího stánku, vyrovnaný duel s Frenštátem rozhodla chyba v obraně, jež hosté využili. I tak se řada vítkovických fandů vydala o týden později do Bílovce, kde se teda děly věci. V jedenácté minutě domácí vedli o dvě branky a když pak přidal třetí zásah ex-vítkovický Limanovský, vypadalo to, že je hotovo. Jenže po změně stran přišlo rychlé snížení na rozdíl jediné branky a nebýt nelidského zásahu sudího Malimánka a proměněné penaltě, možná by Vítkovičtí po skvělém boji ve druhé půli nejeli doma s prázdou. I přes prohru 4:5 si však za druhou půli zasloužili velké uznání.

Když pak v posledním domácím zápase podzimu přijela Polanka, bookmakeři byli jasně na její straně. Jenže opak byl pravdou, nabuzené mužstvo ukázalo svou kvalitu a dvěma brankami Jaroně lídra soutěže skolilo. Pozici v tabulce si pak A-tým vylepšil ještě v Karviné, kde se musel tým obejít bez Martina Motyčky, přesto byl domácím mladíkům vyrovnaným soupeřem a díky proměněné penaltě Richtára nakonec i šťastnějším. Třicetičlenný fanklub si pak za odměnu mohl užít závěrečnou děkovačku a poplácání se s hráči.

Tabulka - 8. místo
Suma sumárum tak po podzimu Divize F patří Vítkovicím osmá příčka za šest výher, jednu remízu a šest proher. To vše při skóre 25:22. Zajímavostí jistě je, že zatímco v tabulce domácích utkání je tým předposlední jen díky skóre, tak naopak, kdyby se hrálo jen na zápasy venku, jsme naopak jen vinou skóre až třetí za Polankou a Frýdlantem. Jednoduše řečeno nikdo nezískal venku více bodů, na druhou stranu nikdo jich nezískal méně na vlastním hřišti.

Přetahovaná o nejlepšího střelce
Po prvních kolech měl střelecky skvěle našlápnuto Richtár, jenže po vyloučení v duelu s Bruntálem se musel dostat zpět do formy, čehož mezitím využil Jaroň, který měl skvělý závěr podzimu. O nejlepším střelci podzimu ve vítkovických barvách tak rozhodla až penalta v posledním kole, kterou proměnil Matyáš Richtár a dosáhl tak mety osmi branek. Na čele soutěže jsou v tomto ohledu třináctigóloví Velička a Jeřábek.

Střelci: 8 - Richtár, 7 - Jaroň, 4 - Tomáš, 2 - Motyčka, 1 - Kohut, Kubušek, Romaněnko, Václavík.

Stálice - Richard Mrozek
Asi není překvapením, že nejvíce odehraných minut má na svém kontě brankář Richard Mrozek, který svými výkony nedal svým mladším kolegům šanci se mezi tři tyče postavit. Odchytal 1210 minut a pětkrát udržel čisté konto. Z pole odehráli nejvíce času Richtár a Motyčka, oba shodně 1117 minut, jen o šest méně si připsal Kalfas. Skvělou zprávou je třináct zápasů a 910 minut pro Tkáče, který se tak coby vlastní dorostenec skvěle zabydlel v A-týmu.

Karty - 2 ČK a 23 ŽK
Dvakrát museli Vítkovičtí dohrávat utkání v deseti, proti Bruntálu musel předčasně do sprch Richtár, v Rýmařově viděl červenou kartu Jaroň. To žlutý kartónek vidělo z rukou sudích deset hráčů, přičemž největším hříšníkem je se sedmi Kalfas, čtyři nasbíral kapitán Motyčka a na třech je Richtár. 

Facebook

Reklama

ad

Tabulka

Tým Z B
1. HLUBINA 21 43
2. Opava B 21 41
3. Bohumín 21 40
4. Vratimov 21 38
5. Havířov 21 33
6. Polanka nad Odrou 21 33
7. Bílovec 21 31
8. Šumperk 21 30
9. MFK VÍTKOVICE "A" 21 29
10. Krnov 21 26
11. Valašské Meziříčí 21 26
12. Frenštát p.R. 21 25
13. Břidličná 21 21
14. Jeseník 21 19
15. Řepiště 21 18
16. Bruntál 21 9