×

Aktuality

TRENÉR PIŠTĚK: HLEDÁME ZKUŠENÉ POSILY, ALE ŠANCI DOSTANOU VŠICHNI VČETNĚ DOROSTENCŮ
TRENÉR PIŠTĚK: HLEDÁME ZKUŠENÉ POSILY, ALE ŠANCI DOSTANOU VŠICHNI VČETNĚ DOROSTENCŮ

vloženo 05.11.2020

Fotbalový podzim byl nakonec kratší, než se čekalo. O to delší pro vás ale máme hodnocení z úst trenéra Roberta Pištěka, jenž přidal také plány na posílení či pochvalu fanouškům.

Původně měla podzimní část Divize F skončit o minulém víkendu, jenže díky pandemii se poslední tři utkání čtvrté nejvyšší soutěže odložily na jaro. Jak moc velká komplikace to byla nám přiblížil trenér Robert Pištěk: "Výhra ve Frenštátě nám zvedla sebevědomí, takže je škoda, že se poslední tři zápasy už neodehrály. Ale zdraví je zdraví a musíme to respektovat. Týden po posledním utkání jsme měli volnější program, dali jsme si ještě dva tréninky a po úplném skončení podzimu jsme najeli na individuální plán." Jak tedy muži trénují? "Přestože nad hráči nemáme úplnou kontrolu, tak makají, protože všechno vidíme v aplikaci. Je dobře, že alespoň můžeme využívat moderní vymoženosti. Samozřejmě v aplikaci se dá sice podvádět, ale věříme, že kluci jsou uvědomělí a ví, že pokud chtějí něco dokázat, tak musí makat i bez toho, aby na ně trenér dennodenně dohlížel." 

Místo třinácti kol se tak na podzim odehrálo pouze deset a Vítkovice se umístily ve středu tabulky. "Začátek nám vyšel herně i výsledkově, pak však přišla série čtyř proher, a to na pohodě nikomu nepřidá. Kluci jsou ještě mladí a neví, jak si to správně zpracovat, což na hřišti bylo skutečně znát, naopak my trenéři jsme zase neustále přemýšleli, co je špatně a jak to napravit. Ovšem když už šlo do tuhého, tak ve Frenštátu to kluci vzali velmi zodpovědně a odmakali opravdu sto procent. Výhrou jsme se posunuli do středu tabulky, leč není ještě zdaleka vyhráno, protože až na poslední Heřmanice je to v dolní polovině neskutečně vyrovnané a bude to drama až do konce. Musíme se tak připravit na jaro, kdy nás tedy čekají tři zápasy navíc a tabulkou se chceme posunout výše," bilancuje podzimní část soutěže mladý kouč, který varuje před falešným uspokojením z osmé příčky. "Od předposlední příčky až po nás je tabulka našlapaná a rozdíly minimální. Jediný zápas pak může tabulkou hodně zamávat. Kdo nás tolik nesleduje a podívá se letmo na tabulku, tak uvidí osmé místo a řekne si, že to je střed tabulky a naplnění očekávání. Je za tím však mnohem víc a ani zbytek soutěže nebude jednoduchý."

A co jej v prvních třech měsících potěšilo? "Přestože jsme věděli, do čeho jdeme, mladý kádr složený na poslední chvílí a podobně, tak až na jeden zápas jsme vždy byli vcelku rovnocenným soupeřem. Ze začátku jsem se bál, že nám to bude herně skřípat, protože kluci se povětšinou neznali. Tudíž se mi líbilo, že se od začátku na naši hru dalo koukat a kluci se rychle sžili. Bohužel k lepšímu bodovému výsledku chyběla hlavně zkušenost." Výjimku tvoří utkání s Opavou B, které vítkovickému týmu absolutně nevyšlo. "Samozřejmě jsme počítali s tím, že kluci si neudrží výbornou formu po celý podzim, ale výpadků bylo skutečně minimum," vysvětlil Pištěk a pokračoval: "A naopak? Nemám asi nic, co by mě vyloženě zklamalo. Mrzí mě jen ta šňůra čtyř proher, přestože s Frýdlantem i Bohumínem jsme byli vyrovnaným soupeřem, naneštěstí to na body nestačilo."

Radost bývalému asistentu trenéra neudělal ani jen jeden jediný domácí bod za remízu s Dětmarovicemi. "Ve finále je jedno, jestli posbíráme více bodů doma nebo venku. Nýbrž jde o naše fanoušky, kteří po pádu čekali, že doma vybudujeme nedobytnou tvrz. Nám se to však vůbec nepovedlo. Je to obrovská škoda." Pozitivně nelze hodnotit ani vysoký počet obdržených branek a žádné čisté konto, které je tedy v celé soutěži spíše raritou. "Je pravda, že gólově zápasy v Divizi bývají spíše hokejové než fotbalové. Hodně to zkresluje prohra v Opavě, protože dostat šest branek je šílené. Je fakt, že jsme na podzim hodně inkasovali. Spoustu gólů jsme dostali naprosto zbytečně v situaci, kdy jsme na hřišti měli převahu, leč soupeř drobné zaváhání dokázal potrestat. Kluci občas chybovali, ale to je prostě dáno nedostatečnou zkušeností a i sehráním. Pokud se nám podaří obranou čtveřici udržet, tak jsem přesvědčený, že na jaře uvidíme posun a jistější výkony. Pochopitelně to navíc není jen o obráncích, defenzíva je práce celého týmu a věřím, že to bude časem lepší."

Co naopak musí těšit hráče i realizační tým jsou všudypřítomní fanoušci MFK Vítkovice. "Jde vidět, že Vítkovice jsou tradičním týmem se svou fanouškovskou základnou a příznivci ani po sestupu na svůj klub nezanevřeli. Jezdí ven, fandí a hlavně se zajímají, několikrát jsem s nimi po zápase ještě dlouze diskutoval aktuální dění. Nejsou to jen fanoušci na oko, ale skutečně Vítkovice milují, což je snad to nejhezčí. My se na oplátku musíme pokusit z Vítku udělat nedobytnou tvrz, aby na zápasy mohli chodit s radostí," přidává možné novoroční předsevzetí Robert Pištěk, jenž si první angažmá v roli hlavního kouče u mužů užívá: "Nějakou dobu jsem se s tím sžíval, ale pro mě jako začátečníka byla velkou zkušeností i vzpruhou ta možnost z kluků, od kterých se moc nečekalo, vydolovat dobré výkony a mnohdy jejich maximum. Samozřejmě někdy se to povedlo víc a jindy méně. Ovšem každý zápas proti zkušeným trenérům i týmům člověka něco naučí."

Ono by se mohlo zdát, že v těchto volnějších chvílích není v roli kouče moc co dělat, ale opak je pravdou. "Bodový zisk není takový, jaký jsme si po prvních zápasech představovali a několik kluků máme jen na hostování, takže teď primárně řešíme doplnění kádru. Jsme v kontaktu s řadou hráčů. Díváme se po zkušenějších borcích, kteří si již zahráli i vyšší soutěže. Zatím mohu prozradit jen to, že jednání vypadají slibně," doufá Pištěk, jenž nechtěl prozradit, o které posty se přímo jedná: "Jde nám prvotně o zkušenost, která se nám momentálně hodí do každé řady minimálně jedna." Dobrou zprávou je, že už na podzim dostala v Divizi příležitost hlavně řada odchovanců, a vzhledem k výsledkům týmu U19 se jejich počet může ještě zvýšit. "Z dorazového ročníku 2002 máme už čtyři kluky v kádru a jsou tam i další, tak ty si vezmeme do přípravy a je to jen na nich. Nechci nikomu šlapat po štěstí, takže šanci dostanou všichni a kdo ukáže, že na to má, tak si zahraje v přípravném zápase a třeba pak i mistrák," hází bývalý asistent Miroslava Matušoviče rukavici vítkovickým dorostencům.

Na závěr jsme se hlavního trenéra MFK zeptali, jak tráví čas během nouzového stavu. "Nejvíce mě momentálně zaměstnává hledání možností rozšíření kádru, volného času ale využívám také pro sebe a snažím se dát do kupy fyzičku. Snažím se tedy makat podobně jako kluci. A co si budeme povídat, fotbal je řehole, tak konečně věnuji také více času rodině," svěřil se Robert Pištěk. 

Facebook

Reklama

ad

Tabulka

Tým Z B
1. HLUBINA 23 49
2. Opava B 23 47
3. Bohumín 23 40
4. Vratimov 22 38
5. Havířov 22 36
6. Šumperk 23 34
7. Bílovec 23 34
8. Polanka nad Odrou 22 33
9. MFK VÍTKOVICE "A" 23 32
10. Krnov 23 30
11. Valašské Meziříčí 23 29
12. Frenštát p.R. 22 28
13. Řepiště 23 21
14. Břidličná 22 21
15. Jeseník 22 19
16. Bruntál 23 9